середа, 28 жовтня 2020 р.

Сільськогосподарські зони України

 

Тема: „Сільськогосподарські зони України”

 

Мета: сформувати уявлення про сільськогосподарські зони України. Закріпити знання учнів про головні галузі сільського господарства – рослинництво і тваринництво та їх розміщення і розвиток. Розвивати вміння і навички вивчення, систематизації матеріалу. Виховувати любов і повагу до землі і працівників сільського господарства.

Обладнання: підручники, атласи, „Економічна карта України”

Тип уроку: урок вивчення нового матеріалу

Методи навчання: частково-пошукові, словесно-інформаційні

Методологічні прийоми: „мозковий штурм” і „навчальний проект”
Форми роботи: індивідуальні, групові

 

Структура уроку

 

I. Організаційний момент                                                                          – 1хв

II. Актуалізація опорних знань і умінь учнів                                           – 9хв

III. Мотивація навчальної діяльності                                                        – 2хв

IV. Вивчення нового матеріалу                                                                 – 27хв

V. Закріплення                                                                                             – 3хв

VI. Підсумок уроку                                                                                     – 1хв

VII.Домашнє завдання                                                                               – 2хв                                                                                                            

 

Хід уроку

 

I. Організаційний момент

 

II. Актуалізація опорних знань і умінь

1. Що таке сільське господарство?

2. Що таке АПК?

3. Яка роль сільського господарства в житті України?

4. Які чинники впливають на розвиток сільського господарства?

5. Що таке сільськогосподарські угіддя та яку структуру вони мають?

6. Назвіть чинники розвитку сільського господарства?

7. Охарактеризуйте галузеву структуру сільського господарства?

 

III. Мотивація навчальної і пізнавальної діяльності

      Головна галузь виробничої сфери первинного сектору економіки – сільське господарство. Життєва необхідність примусила людей вивчати цілющі властивості рослин. Рослинні і тваринні продукти необхідні для нормальної життєдіяльності людини. Розміщення галузей сільського господарства підпорядковано природним закономірностям, т.б. в сільскогосподарських зонах.

Наша мета: систематизувати і узагальнити раніше вивчений матеріал про сільське господарство.

 

На дошці – українські прислів’я:

Ø  Про землю піклуйся – золотим зерном милуйся.

Ø  На чорний землі – білий хліб родить.

Ø  Хліб – усьому голова.

Ø  Наш стяг – пшениця у степах

      Під голубим склепінням неба.

 

IV. Вивчення нового матеріалу

 Сільськогосподарські  зони України:

     – Полісся                                – Передкарпаття і Закарпаття  

     – Лісостеп                              – ПБК

     – Степ                                    – Приміські зони

            Тісний зв'язок сільського господарства з природо-кліматичними умовами зумовлює зональний характер його спеціалізації.

У територіальній структурі с/г України виділяють с/г зони:

 

 


                                        Зональні:                                             Азональні:

                                           – Полісся                                              – Гірські регіони:

                                          – Лісостеп                                                • Карпати

                                           – Степ                                                      • Крим

                                                                                                           – Приміські

 

Сільськогосподарська зонатериторія, яка має ту чи іншу сільськогосподарську спеціалізацію.

Межі сільськогосподарських зон співпадають з межами природних зон.

Приміські зони – сільськогосподарські зони навколо великих міст з певною спеціалізацією.

 

Робота в III-х групах над створенням проекту „Зальна характеристика сільськогосподарських зон України”

1. Використовуючи підручник § 26  с.122-125, заповнити таблицю (3 природні зони):

 

Сільськогосподарська зона

Спеціалізація

Рослинництво

Тваринництво

 

 

 

 

 

 

   

 2. Звіт представляють спеціалісти, які є в кожній групі:

1) картограф (К);

2) фіз. географ (Ф/г);

3) працівник с/г (С/г);

4) меліоратор (М);

5) науковець (Н).

 

Зона мішаних і широколистих лісів

 

1) К. – зона займає ≈20%; представлена Укр.-м Поліссям.

            Пд. межа – Рава-Руська-Львів-Житомір-Київ-Ніжин-Конотоп-Глухів

2) Ф/г – Рельєф – заболочені низовини; Клімат ПК – літо – тепле, вологе, зима – м’яка. Ґрунти -             дерново-підз., болотні. Я вважаю – краще вирощувати вологолюбиві культури і є прекрасні             луки для мол. тваринництва.

3) С/г: у рослинництві – льон(90%), картопля(48%), жито, кормові культури, овочі(7%). Провідна             галузь твар-ва – молочно-м’ясне скот-во і свинарство. Є також птахів-во і    бджільництво.        

4) М. – осушення, вапнування(тому що дерново-підзолисті ґрунти – кислі), внесення мін. добрив.

5) Н. – подальший розвиток с/г пов'язаний зі спеціалізацією на високоінтенсивному молочному і             м’ясному скотарстві, а з цім розширюються площі кормових культур. Необхідно розвивати             звірівництво і мисливське господарство , розводити рибу і водоплав. птахів у штучних і             прир. водоймищах. Хміль у жит. Поліссі (де є найкращі прир.-клім. умови) може дати             великий прибуток. Ароматичні сорти, які використовують в пивоварній і фармацевтичній             промисловості мають найвищу урожайність у Європі: 13-19 ц/га

 

 

 

 

 

Лісостепова зона

 

1) К. – займає 35% S с/г угідь України.

            Півн. межа – це Пд. межа Полісся

            Півд. межа – Котовськ-Первомайськ-Кривий Ріг-Кременчуг-Красноград-Вовчанськ.

2) Ф/г – Рельєф – різноманітний: височини і низовин → це необхідно враховувати при розорені             земель(80%);Клімат – помірно-теплий: з достатнім зволоженням на Зах. і нестійким на Сх..             Ґрунти – сірі(на Правобережжі) і опідзолені чорноземи(на Лівобережжі). Я   вважаю, що             агрокліматичні ресурси для с/г у цій зоні найкращі.

3) С/г: провідною галуззю рослинництва є бурякосіяння(70%), вирощують озиму пшеницю і             кукурудзу; просо,гречка, бобові культури(горох, квасоля). А Поділля – це край садівництва.

            Тваринництво – різногалузеве: скотарство, птахівництво, шовківництво, бджільництво.

4) М. – ця с/г зона потребує в першу чергу – правильної агротехнічної обробки землі, наукової             сівозміни і внесення мінеральних добрив.

5) Н. – розвиток с/г потребує комплексного підходу: мабуть скорочення площ під бурякосіяння(бо             вирощуванням буряків ми зруйнували і знищіли S родючих українських чорноземів).             Головне–це раціонально використовувати розорені землі і підбирати високо урожайні              культури, адже на Україні за 2006 рік S розорених земель скоротилася на 56 тис. га.

 

 

Степова зона

 

1) К. – ця зона розташована на Пд. України і займає найбільшу S≈35%.

            Півн. межа – Котовськ-Первомайськ-Кривий Ріг-Кременчуг-Красноград-Вовчанськ.

            Півд. межа – узбережжя Чорного та Азовського морів і передгірські райони Крим. гір.

2) Ф/г – Рельєф – має нахил на Пд., переважно низовини і височини; Клімат – ПК – жарке літо і             тепла зима, недостатнє зволоження і без морозний період триває 160-220 днів. Я вважаю,             умови більш сприятливі для теплолюбивих культур.

3) С/г: не випадково цю зону називають головною. С/г має високий рівень розвитку: у             рослинництві – це пшениця(як озима, так і яра) = 50%, кукурудза, ячмінь, просо;100% рису.             Соняшник, плодово-ягідні культури, виноград і баштанництво вирощують в основному в   цій зоні. Тваринництво – є також найбільш розвинутим, на нього припадає 60% товарної          продукції. Це – м'ясо-молочне скотарство, птахівництво, вівчарство.

4) М. – зона потребує великих меліоративних робіт: зрошення, лісонасадження, внесення             мінеральних   добрив.

5) Н. – враховуючи унікальне сприяння природо-кліматичних умов, тут необхідно розширювати             площі багаторічних насаджень: персика, абрикоси, груші, черешні; збільшувати посівні             площі овочевих(томат, баклажан, солодкий перець) і баштанних культур(диня, кавун).             Необхідно розвивати парниково-тепличне господарство(ранні овочі і розсада для інших             регіонів країни).

            Відомо, що головна високобілкова культура – соя, а в Пд. областях України на             зрошувальних землях(бо для неї необхідний промивний режим) є найкращі умови: збільшити посівні S з 100тис. га до 500тис. га, і урожайність з 10 – до 12ц/га.

 

 

V. Закріплення

 

            Проблемні питання:

 

1) Існує думка,що сільськогосподарське виробництво не приносить шкоди природному середовищу. А як гадаєте ви?

            Рослинництво:    мінеральні добрива – фосфор, азот → „цвітіння води”;

                                       ― „деградація ґрунтів”;

                                         водна і вітрова ерозія;

                                         радіаційне забруднення ґрунту.

            Тваринництво:    органічні добрива → шкідливі мікроорганізми → захворювання;

                                       ― підвищена доза аміаку впливає на здоров’я людей, ріст с/г  рослин;

                                         стічні води містять шкідливі речовини: сірководень, метан, аміак.

 

2) Чому Україна, маючи сприятливий природний потенціал, не забезпечує нас сільськогосподарською продукцією?

 

3) Якість сільськогосподарськихг угідь погіршується. Що необхідно зробити, щоб зупинити цей процес?

 

 

VI. Підведення підсумків, та виставлення оцінок

 

VII. Д/з: 1) Закінчити таблицю (гірські райони та приміські зони);

                2) Опрацювати § 26.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар